De impact van dyslexie bij examens?

Tegenwoordig worden wij (als examenbureau) vaker geconfronteerd met problemen zoals dyslexie. Maar wat is dyslexie? Wat voor impact heeft het op het maken van een examen? Welke hulpmiddelen zijn er voor mensen met deze beperking?

Wat is dyslexie?

Mensen die dyslexie hebben, worden hiermee geboren. Het is een stoornis in de hersenen wat ervoor zorgt dat men moeite heeft met taal. Hierdoor ondervinden zij problemen bij het lezen en schrijven van tekst of het spellen van woorden. Dit komt omdat nieuwe informatie langzamer wordt opgenomen door de hersenen. Het verwerken van de hoeveelheid van informatie zorgt voor deze taalproblemen. Dit resulteert in een lagere leestempo en het neemt meer tijd in beslag om goed te lezen.

Begrijpend lezen

Begrijpend lezen wordt moeilijker door dyslexie. Vaak wordt de tekst verkeerd gelezen en dus ook verkeerd begrepen. Dit is ook erg afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de tekst, hierdoor hebben dyslectici meer tijd nodig. Bij mondelinge taal hebben zij dit probleem niet.

Voorleesexamen

Audio kan een uitstekend hulpmiddel zijn voor mensen met dyslexie, omdat zij geen problemen hebben met de mondelinge taal. Door teksten voor te laten lezen kan dyslexie minder problemen opleveren bij examens.

Bij het VCA basis examen is het mogelijk om een voorleesexamen aan te vragen. Sinds september 2017 worden alle examens via de computer afgenomen. Het VCA voorleesexamen is een uitstekende oplossing voor mensen met dyslexie. Via een voorleesfunctie kunnen zij digitaal de examenvragen en antwoorden laten voorlezen en ze kunnen ook het leestempo zelf bepalen.

Extra tijd

Ook krijgen zij 15 minuten extra, waardoor zij 75 minuten de tijd krijgen om het VCA basis examen te maken. Door middel van een koptelefoon kunnen zij zich volledig afsluiten en zich concentreren op het examen!

Meer informatie?

Voor meer informatie over het VCA voorleesexamen kan je contact opnemen met één van onze medewerkers. Wij horen graag van je! Dit kan telefonisch via 0165 – 51 83 45 of mail naar info@ebbexamens.nl.

2018-04-26T14:06:28+00:00 12 april 2018|